Ga naar de inhoud

TEL: 073 641 93 39
Spoed/bevallingen 06 11444969

Choose language
English / Turkish

Echo's tijdens zwangerschap

Vanaf een zwangerschapsduur van 8 weken kan er met de echo gekeken worden of het hartje van je baby klopt. Als je je aanmeldt voor je zwangerschap kun je ook een afspraak maken voor deze eerste echo.

Bij deze eerste echo wordt ook gekeken naar hoever je ongeveer bent in de zwangerschap. Dit is echter nog niet helemaal precies te meten.

De termijnecho vindt plaats bij 11 12 weken. Deze echo zal bepalen wat de uitgerekende datum is van je zwangerschap.
Leuk weetje: een baby mag zich 3 weken voor de uitgetelde datum melden tot 2 weken daarna. Wij spreken eigenlijk dan ook liever over een uitgetelde periode. 4% van de baby’s meldt zich uiteindelijk maar op de uitgetelde datum!

De volgende echo waar je voor kan kiezen, is de 13 weken echo. Bij de 13 weken echo kan er echografisch onderzoek gedaan worden naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Dit is een medische echo die uitgevoerd wordt door een gespecialiseerde echoscopiste, en gebeurt tussen de 12 weken 3 dagen en 14 weken 3 dagen. 

De volgende echo die dan plaats kan vinden, is de 20 weken echo. Bij deze echo wordt het kindje gescreend op eventuele afwijkingen. Ook wordt er gekeken naar de groei van je baby, de plaats van de placenta en naar de ontwikkeling van de organen van je baby.

Bij de 13 en 20 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen gezien worden. Er is geen garantie op een gezond kind.

De laatste standaard echo zal plaats vinden rond de 32 weken. Dan gaan we de groei opmeten van de baby.

 

Dus even op een rijtje:

  • De eerste echo rond 8 weken,
  • De termijnecho bij 11 a 12  weken,
  • De 13 weken screeningsecho,
  • De TTSEO rond 20 weken,
  • En de groeiecho rond 32 weken.

Mocht er aanleiding zijn tot het maken van meer echo’s in de zwangerschap dan zullen wij dit met je bespreken tijdens de controles. 

Andere handige links:

~ Foliumzuur: strakszwangerworden.nl

~ Voeding: voedingscentrum.nl

~ Roken: rokeninfo.nl

~ Alcohol: stap.nl