TEL: 073 641 93 39
Spoed/bevallingen 06 11444969

Echo's

Je zwangerschap kan in het begin heel spannend zijn. Vaak vinden een zwangere, en haar partner het fijn om een bevestiging van de zwangerschap te krijgen via een echo. Vanaf een zwangerschapsduur van 8 weken kan er met de echo gekeken worden of het hartje van je baby klopt. Als je je aanmeldt voor je zwangerschap kun je ook een afspraak maken voor deze eerste echo.
Bij deze eerste echo wordt ook gekeken naar hoever je ongeveer bent in de zwangerschap. Dit is echter nog niet helemaal precies te meten. We gaan dus ook nog een termijnecho laten maken bij 11 a 12 weken. Deze echo zal dan bepalen wat de uitgerekende datum is van je zwangerschap.
Een baby mag zich 3 weken voor de uitgetelde datum melden tot 2 weken daarna. Wij spreken eigenlijk dan ook liever over een uitgetelde periode. 4% van de baby’s meldt zich uiteindelijk maar op de uitgetelde datum!

De volgende echo die dan plaats zal vinden, is de structurele echo oftewel de SEO. Bij deze echo wordt het kindje gescreend op eventuele afwijkingen. Ook wordt er gekeken naar de groei van je baby, de plaats van de placenta en naar de ontwikkeling van de organen van je baby.

Bij de 20 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen gezien worden. Er is geen garantie op een gezond kind.

De laatste standaard echo zal plaats vinden rond de 32 weken. Dan gaan we de groei opmeten van de baby.

Dus even op een rijtje:
– De eerste echo rond 8 weken,
– De tweede echo rond 11 a 12 weken,
– De SEO rond 20 weken
– En de groeiecho rond 32 weken.

Mocht er aanleiding zijn tot het maken van meer echo’s in de zwangerschap dan zullen wij dit met je bespreken tijdens de controles. Verder is het goed om je te beseffen dat, hoewel er veel van de echo gebruik wordt gemaakt in de zwangerschap, je altijd mag kiezen of je deze echo’s laat doen. De termijnecho is wel heel belangrijk maar de andere echo’s zijn niet verplicht

Andere handige links:

~ Foliumzuur: strakszwangerworden.nl

~ Voeding: voedingscentrum.nl

~ Roken: rokeninfo.nl

~ Alcohol: stap.nl