Ga naar de inhoud

TEL: 073 641 93 39
Spoed/bevallingen 06 11444969

Choose language
English / Turkish

F.A.Q.

– Wat mag ik wel/niet eten tijdens de zwangerschap?

Voor de meest recente informatie wat betreft voeding in de zwangerschap kan je de site van het voedingscentrum  gebruiken. De belangrijkste voedingsmiddelen die je niet mag hebben zijn rauw vlees en rauwmelkse kazen. Groente en fruit goed wassen en voorzichtig zijn met kant en klare maaltijdsalade’s.

– Wanneer moet ik kraamzorg regelen en waarom?

De kraamhulp ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling thuis of in het ziekenhuis. Ook is zij degene die de verloskundige helpt tijdens de bevalling. In het kraambed is zij jouw eerste aanspreekpunt bij vragen, ondersteuning en problemen. Zij zorgt voor een goede terugkoppeling naar de verloskundige, verslaglegging en schakelt de verloskundige in indien zij problemen bij jou of de baby ziet.

Nadat je de eerste controle hebt gehad in je zwangerschap, is het de bedoeling dat je contact opneemt met een kraamcentrum om je in te schrijven voor kraamzorg. Neem ook contact op met je zorgverzekeraar om te melden dat je zwanger bent, voor het kraampakket en een lijst met kraamcentra waarmee zij een contract hebben afgesloten voor kraamzorg.

– Hoeveel echo’s krijg in de zwangerschap?

Als je je aanmeld voor je zwangerschap, zal er eerst een echo gemaakt worden ter bevestiging van de zwangerschap. Meestal is een zwangerschapstest het eerste bewijs dat je zwanger bent en is het fijn om dat nog eens bevestigd te zien door de echo.

De volgende echo zal gebeuren om te kijken wat precies de uitgetelde datum gaat zijn. Deze echo heet ook wel een termijnecho. Deze echo zal zo ongeveer plaatsvinden vanaf 10 weken tot ongeveer 12 weken. Bij deze echo is het belangrijk dat je met een volle blaas komt.

De 13 weken screeningsecho (ETSEO) vindt plaats tussen 12weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen.

De twintig weken screeningsecho echo (TTSEO) is de echo waarbij we gaan kijken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft.

De laatse standaard echo is een groeiecho rond de 32 weken.  Hierbij bekijken we vooral de groei van je baby.

Mocht er tussentijds aanleiding zijn om meer echoscopisch onderzoek te moeten doen bij je baby, dan zal dit aangegeven worden door de verloskundige. Dit zal met je besproken worden tijdens de controles.

– Wanneer heb ik een zwangerschapsverklaring nodig?

Als de uitgerekende datum bekend is na de termijnecho, kan de verloskundige een zwangerschapsverklaring meegeven. Dit formulier heb je nodig om een zwangerschapsuitkering te krijgen als je met zwangerschapsverlof gaat. Je kan dit aan je werkgever geven.

– Wanneer moeten we de baby erkennen?

Als je samenwoont en je wil graag dat de baby de achternaam van je partner krijgt, dan zullen jullie een ‘erkenning der ongeboren vrucht’ moeten regelen. Dit kan je online bij het Stadskantoor aanvragen. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan is erkennen niet nodig. Erkennen doe je voordat de baby geboren is, de meeste mensen regelen het voor de 20 weken.

– Wanneer moet ik het kinderdagverblijf geregeld hebben?

We adviseren je vroeg te gaan kijken naar een kinderdagverblijf. Er is een groot aanbod met verschillende visies, mogelijkheden maar ook ‘sferen’. Als je de opvang vroeg regelt weet je vaak ook of de dagen waar je opvang voor nodig hebt, ook kunnen op het betreffende kinderdagverblijf. Kijk ook eens op de site van Boink. Hier vind je veel informatie over kosten en wetgeving rond kinderdagverblijven.

– Wanneer kan ik de baby voelen bewegen?

Wanneer je de baby voelt bewegen hangt ervan af of het je eerste zwangerschap is of dat je al een keertje eerder zwanger bent geweest. Ook hangt het af van waar de placenta ligt in je baarmoeder. Bij een eerste zwangerschap kan je de baby echt voelen bewegen zo rond de 19e week van de zwangerschap. Soms is het wat eerder en soms wat later. Bij een tweede of meerdere zwangerschap voel je de baby vaak eerder doordat je weet hoe het voelt.

Naarmate je verder in je zwangerschap bent zal je waarschijnlijk een patroon in de bewegingen van je baby gaan ontdekken. Ook zullen de bewegingen van je baby krachtiger worden en zal je partner de baby ook kunnen voelen.

Bewegen van de baby is een belangrijk signaal over hoe de baby het ‘maakt’ in je buik. Als er verderop in de zwangerschap voor jouw gevoel te weinig beweging is, ook na het stimuleren van je baby of even een uurtje rustig op de bank zitten, dan is dat altijd een rede om contact op te nemen met ons!

– Tot wanneer mag ik vliegen in de zwangerschap?

Als je een vliegreis gaat boeken, is het belangrijk dat je kijkt tot hoeveel weken de betreffende vliegtuigmaatschappij je mee zal nemen. Dit wisselt namelijk per maatschappij. Ook kan er om een zwangerschapsverklaring gevraagd worden. Let op met vliegtuigmaatschappijen die een Fit to Fly verklaring vragen. Deze kunnen wij namelijk niet afgeven en we adviseren je dan ook te boeken bij een andere maatschappij. 

– Waarom moet ik klossen onder mijn bed zetten?

Als je gaat bevallen, zullen we je altijd eerst thuis onderzoeken of het zover is. Het is daarom belangrijk voor de verloskundige en de kraamverzorgster om een bed op minstens 70 cm. te hebben. Dit vergemakkelijkt het onderzoek wat we bij je doen. Ook als je poliklinisch gaat bevallen is het belangrijk dat je het bed verhoogd hebt voordat je gaat bevallen. Klossen kan je bij de kraamzorgcentrale halen, vanaf 36 weken.

– Wat moet ik doen als ik de slijmprop verlies?

De slijmprop wordt meestal omschreven als een propje helder slijm met een bloedsliertje er in. Soms verlies je dit aan het eind van je zwangerschap. Maar er zijn ook zwangeren die het niet verliezen. De slijmprop zegt ( helaas) niets over de start van je bevalling. Je hoeft er niets mee te doen.

– Is urineverlies, bij hoesten en niezen normaal in de zwangerschap of na de bevalling?

Urineverlies, of urineverlies bij springen, lachen, hoesten en niezen is niet normaal. Niet tijdens de zwangerschap en ook niet na de geboorte van je kind! Geef dit aan zodat wij je hierin gericht advies kunnen geven en kunnen kijken of het nodig is om je naar een fysiotherapeut te verwijzen. Met gerichte oefeningen is het probleem vaak weer goed op te lossen.

– Wanneer mag ik naar buiten met de baby?

Als de baby goed op gewicht is en weer in gewicht is aangekomen, als de baby zich goed op temperatuur houdt en niet ziek is , kan je naar buiten. Dit komt er vaak op neer dat een week na de geboorte van je kindje, je naar buiten gaat om een wandelingetje te maken. Een goede manier om te checken of de baby het warm genoeg heeft, is om even te voelen naar de ‘centrale thermostaat’ van de baby. Als de nek van de baby warm aanvoelt, dan heeft de baby het vaak warm genoeg. Doe wel voor de zekerheid een mutsje op in de winter. Via het hoofdje van je baby verlies hij/zij vaak de meeste warmte.

– Wanneer mag ik weer vrijen na de bevalling?

Ons advies is om te wachten met vrijen tot wanneer het bloedverlies na de bevalling gestopt is. De wond van de placenta is dan genezen en de baarmoedermond is dan ook weer mooi dicht. Het kan 6 weken duren voordat dit bloedverlies gestopt is maar ook voordat de wond van een knip of een scheurtje volledig genezen zijn.

De eerste keer dat je gaat vrijen is voor jou en je partner vaak een spannend moment. Door de zwangerschap, bevalling, de komst van de baby en eventuele doorwaakte nachten kan het even duren voordat jullie er beide weer toe zijn om te vrijen. Ook kan het zijn dat je angstig bent voor eventuele pijn.

Hier een paar tips voor weer die eerste keer!

– Neem de tijd voor elkaar. Bespreek met elkaar waar de eventuele spanning ligt en ben duidelijk over eventuele pijnklachten. Als je dit met elkaar bespreekt kun je samen naar een oplossing zoeken. Realiseer je dat het voor beide spannend is zo’n eerste keer!

– Als je bortsvoeding geeft kan het zijn dat je vagina wat ‘droger’ aanvoelt. Dit is normaal. Zorg ervoor dat je opgewonden bent en dat je wat glijmiddel gebruikt. Ontspanning is ook heel belangrijk. Hierdoor maak je de kans op een goede ervaring groter en dit legt weer een goede basis voor de volgende vrijpartij! Ook kan het zijn dat een litteken last geeft bij de eerste keer vrijen. Dat komt doordat littekenweefsel vaak wat minder elastisch is. Meestal gaat dat na een paar keer vrijen beter. Is dat niet zo, en blijf je veel last houden van je litteken, meld dit dan bij ons, de gynaecoloog of huisarts!