Geboorteplan bevalling
Een deel van de voorbereiding op de bevalling is nadenken over hoe je denkt te willen bevallen: thuis of in het ziekenhuis, baarkruk of niet? Die kwesties en andere wensen kun je opschrijven in een geboorteplan, om het concreet te maken en om het met ons te kunnen bespreken. We hebben een blanco formulier gemaakt met keuzemenu’s om daarbij te helpen, om suggesties te geven. Voel je absoluut vrij om er dingen in aan te vullen!
Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundigen en andere zorgverleners te laten weten wat jij belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn, hoe jij graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is tegelijk een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.
Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die gemaakt worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Probeer voordat je gaat schrijven zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is.
- Volg een zwangerschapscursus.
- Praat met je partner over de wensen en verwachtingen van jullie allebei over de bevalling.
- Praat met vrouwen die al bevallen zijn en hun partners.
- Lees een boek met informatie over de bevalling. Bijvoorbeeld (de links wijzen door naar de Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch)
- Anja de Grient Dreux, Marjon Labordus, Sasja Nicolaï, Cora de Vos, Zwanger (Spectrum)
- Beatrijs Smulders, Veilig bevallen (Kosmos)
- Hilda Dijk, Else de Haan, Lilet Poortman, Aafke Gorter, Margot de Waal, Miriam de Jong, Hetty Hagens, Bevallen en opstaan
- Carita Salomé en Juliette de Wit, Duik in je weeën.
- Mariël Croon, Joris Post, De grote geboorte gids. Vol vertrouwen zwanger zijn en bewust bevallen
- Raadpleeg websites over zwangerschap en bevalling. Houd er rekening mee dat niet alle informatie op internet betrouwbaar is.
- Lees de folders ‘Jouwbevalling: Hoe bereid je je voor?’ en ‘Jouwbevalling: hoe ga je om met pijn?’ en de folder Vertrouw op jezelf en maak je eigen keuzes van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Download ze of vraag ernaar bij je verloskundige.
Tips bij het schrijven
Een geboorteplan is bedoeld als een manier om de bevalling te bespreken met de mensen die je (gaan) begeleiden. Houd bij het schrijven van het geboorteplan rekening met hen. Zij moeten het plan in korte tijd kunnen lezen en begrijpen. En ze moeten er mee willen werken. Daarom:
- Houd het simpel. Een geboorteplan past het liefst op één A4-tje. Vermeld in korte zinnen wat je wensen zijn.
- Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is.
- Blijf positief. Gebruik woorden als
we hopen dat …’,
we zijn van plan om …
En zo min mogelijk:
we willen niet/geen …
in geen geval …’. - Schrijf een wensenlijst en geen lijst met eisen. Dat is prettiger voor je begeleiders om mee te werken.