Ga naar de inhoud

TEL: 073 641 93 39
Spoed/bevallingen 06 11444969

Choose language
English / Turkish

Voeding en Vitamines tijdens je zwangerschap

Verloskundigenpraktijk ‘S-Hertogenbosch geeft advies.

Als je zwanger bent dan is het belangrijk om goede voeding en vitamines te nemen. Mocht je aanvullende vragen hebben, neem contact op met onze verloskundigen.

Foliumzuur  (vitamine B11)

Als je net zwanger bent of wilt worden geldt het advies om elke dag een tablet foliumzuur van 0,4 of 0,5 mg te nemen. Dit om de kans op een ernstige aandoening, namelijk een open ruggetje of een hazenlip, te verkleinen. Na 10 weken mag je met foliumzuur stoppen.

Multivitamine voor zwangere 

Gedurende de gehele zwangerschap en kraamperiode mag je een multivitamine speciaal voor zwangere pakken. Let goed op dat je een multivitamine pakt die geschikt is voor een zwangere. In een normale vitamine kan teveel vitamine A zitten wat niet goed is voor de zwangerschap. Let op: een multivitamine is geen vervanging van een gezond en gevarieerd voedingspatroon!

Vitamine D

In de zwangerschap geldt het advies om extra vitamine D te gebruiken, namelijk 10 microgram per dag. Dit kun je los nemen in de vorm van druppels of tabletten. Vaak zit de vitamine D verwerkt in een multivitamine. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed kan worden opgenomen. Dit zorgt voor een goede opbouw van de botten van de baby. 

Calcium

Indien je te weinig zuivel binnen krijgt per dag, is het belangrijk extra calcium te slikken. Het advies is 1 gram calcium per dag. Dit zorgt voor een goede opbouw van de botten van de baby, beschermt je tegen hoge bloeddruk in de zwangerschap en tegen osteoporose op oudere leeftijd.

Voeding

Als je zwanger bent raden we je af om rauw vlees te eten (zoals biefstuk, filet americain), rauwmelkse kazen te eten (met “au lait cru” op het etiket) en op te passen met orgaanvlees zoals lever. Ook vis kun je beter goed verhitten en groente en fruit moeten goed gewassen worden voordat je het eet. Extra aandacht voor hygiëne zoals je handen wassen na toiletbezoek en het verschonen van luiers voorkomt een infectie.

Meer informatie kun je vinden op de site van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Er is ook een app beschikbaar: ZwangerHap 

Beweging

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat minstens 150 minuten bewegen per week, de uitkomsten van zwangerschap en gezondheid van jou en je baby aanzienlijk verbetert!

Ook zijn er positieve effecten op je bevalling naar voren gekomen.

150 minuten per week kan al in de vorm van wandelen, fietsen en zwemmen. Daarbij wordt aanbevolen dat je minstens 30 minuten echt cardio doet, dus beweging waarbij je hartactie boven de 110 slagen per minuut is.

 

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK
's-Hertogenbosch