Ga naar de inhoud

TEL: 073 641 93 39
Spoed/bevallingen 06 11444969

Choose language
English / Turkish

Roken en Alcohol tijdens de zwangerschap

Het roken van sigaretten of in een rokerige omgeving zijn heeft een schadelijke invloed op de zwangerschap en kan complicaties met zich meebrengen. Sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek en daardoor is er een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor heb je een grotere kans op een miskraam, op het krijgen van een kindje met een (te) laag geboortegewicht en worden ze ook vaker te vroeg geboren.

Ook alcohol is op elk moment van de zwangerschap schadelijk. Hoe meer alcohol je neemt, hoe groter de risico’s. Maar ook als je heel weinig drinkt kan het al schadelijk zijn voor je kind. Alcohol geeft met name schade aan de hersenen maar ook aangeboren afwijkingen. Drink dus helemaal geen alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden of als je er achter bent gekomen dat je zwanger bent.

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk. Softdrugs zoals marihuana, wiet en hasj maken de kans op een miskraam of een vroeggeboorte groter, helemaal wanneer deze softdrugs in combinatie met alcohol of sigaretten worden gebruikt. Harddrugs zoals XTC, heroïne of cocaïne zijn zeer slecht voor een ongeboren kind. Het kan aangeboren afwijkingen veroorzaken zoals hartafwijkingen en door het zuurstoftekort kan je kindje onvoldoende groeien, te vroeg geboren worden of zelfs overlijden vlak voor of na de geboorte. 

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK
's-Hertogenbosch